All prepared weaning food mixtures are considered as a good source of carbohydrat ( 70.0 - 76.4 g/100 g on dry weight basis) , protein ( 6.4 - 14.1 g /100 g on dry weight basis) , crude fibers(2.6-3.4 g) , ash (2.5 -3.4g), total energy( 349.3 - 365.1 K. calories /100 g on dry weight basis) and minerals Ca ( 92.8 - 192.2 mg /100g), P (74.8 to 93.7 mg/100 g), K(494,9 - 650.9 mg/100g) , Fe (2.82 - 6.91 mg/100g) and Zn (5.04 - 5.80 mg/100g) . Moreover, were rich source with essential amino acids (EAA) (50.6-56.8 mg), especially leucine , (5.0 - 11.2 mg) and lysine (1.8 – 8.0 mg) as compared with commercial samples. In addition, consuming 100g of any prepared formula could cover the daily requirements for babies from protein, EAA and more than half of the total energy as recommended by FAO, (1989).
The obtained results indicated that histidine had the highest chemical protein score in prepared weaning-mixtures. It was ranged from 126.1% in formula (5) to 139.5% in formula (4).Meanwhile, chemical score of histidine in commercial weaning-mixtures was 56.5% and 73.9% in formula (8) and (9). On the other hand, commercial weaning-mixtures were recorded the lowest protein score, it was ranged between 47.4% and 57.9% of methionin and cysteine.
عرام, إيمان إبراهيم عرام. (2021). التقييم الکيميائى لکل من خلطات الأطفال المحضرة والتجارية. المجلة العلمية للدراسات و البحوث التربوية والنوعية, 6(16), 241-275. doi: 10.21608/sjse.2021.60669.1054
MLA
إيمان إبراهيم عرام عرام. "التقييم الکيميائى لکل من خلطات الأطفال المحضرة والتجارية", المجلة العلمية للدراسات و البحوث التربوية والنوعية, 6, 16, 2021, 241-275. doi: 10.21608/sjse.2021.60669.1054
HARVARD
عرام, إيمان إبراهيم عرام. (2021). 'التقييم الکيميائى لکل من خلطات الأطفال المحضرة والتجارية', المجلة العلمية للدراسات و البحوث التربوية والنوعية, 6(16), pp. 241-275. doi: 10.21608/sjse.2021.60669.1054
VANCOUVER
عرام, إيمان إبراهيم عرام. التقييم الکيميائى لکل من خلطات الأطفال المحضرة والتجارية. المجلة العلمية للدراسات و البحوث التربوية والنوعية, 2021; 6(16): 241-275. doi: 10.21608/sjse.2021.60669.1054